Aparatele fixe sunt cele care se lipesc pe suprafeţele dinţilor şi acţionează constant, în aceste circumstanţe medicul putînd aproxima durata perioadei de tratament. Aceste aparate se pot folosi din jurul vîrstei de 12 ani. Ca şi rezultat ele sunt eficiente dar de cele mai mute ori necesită extracţia cîte unui premolar. În momentul în care se decide aplicarea unui aparat ortodontic fix, pacientul trebuie să înţeleagă necesitate menţinerii unor reguli stricte referitoare la igiena bucală dar să-şi însuşească şi cerinţele referitoare la regimul alimentar pe care trebuie să îl respecte.
În funcţie de tiparul anomaliei se vor comanda şi bracketurile,arcurile şi elasticele necesare, astfel încît pînă la aplicarea aparatului fix va dura o perioadă pe care medicul o va comunica pacientului. Activările şi monitorizarea la aparatul fix sunt mai dese pacientul trebuind să respecte cu stricteţe programările pe care medicul le face.
Este bine de ştiut că există posibilitatea de a alege în funcţie de indicaţiile medicului bracketuri fizionomice (cu o culoare asemănătoare dintelui) şi bracketuri metalice. Preţul acestora este variabil, cele fizionomice, estetice fiind mai scumpe puţin decît cele metalice.
Aparatele mobile se poartă în special la vîrste mai mici cînd osul este încă plastic şi se pot obţine rezultate bune dacă tratamentul se începe din timp. Un alt lucru deosebit de important de care trebuie să ţinem cont este acela că rezultatele sunt obţinute de numărul de ore în care aparatul este purtat. Dacă avem un copil care nu îl prea poartă atunci rezultatele se vor lăsa aşteptate mult în timp. De cele mai multe ori atît pacientul cît şi medicul se plictisesc de această „boală lungă”. Acestea de celel mai multe ori au unul sau două şuruburi ce trebuiesc activate săptămînal de către părinte cu exactitate în aceeiaşi zi a săptămînii. Controalele de specialitate se realizează în medie la 3-4 săptămîni pentru monitorizarea rezultateleor şi realizarea intervenţiilor necesare.
INSTRUCŢIUNI ÎN CAZUL APARATELOR MOBILE
Dacă aparatul a fost ţinut afara din gură mai mult de 60min el trebuie introdus în apă mai întâi.
Nu se poartă aparatul cînd se face sport.
Nu se mestecă gumă sau alimente lipicioase cu aparatul în gură.
Nu se poartă aparatul cînd se mănîncă.
Clătiti aparatul cu apă înainte de intorducerea în gură.
Nu îndepărtaţi sau aşezaţi aparatul ţinându-l de sârmele din faţă. Riscaţi să le rupeţi. Urmăriţi indicaţiile medicului pentru acest lucru.
Spălaţi aparatul cu periuţă de dinţi şi cu pastă.
Din timp în timp puneţi aparatul în soluţie dezinfectantă specială cumpărată de la farmacie.
INSTRUCŢIUNI ÎN CAZUL DISJUNCTOARELOR
Astăzi a fost cimentat un aparat pentru expansiunea rapidă a maxilarului pentru corectarea anomaliei de care suferă copilul dvs.
Aparatul a fost cimentat cu un ciment special pentru a-l menţine cît este nevoie. Dacă aparatul se decimentează vă rugăm să ne sunaţi imediat.
Aparatul este nevoie a fi activat o dată pe zi timp de o lună. Noi îl vom verifica periodic pentru a urmări dacă expansiunea corespunde estimărilor noastre. După obţinerea rezultatelor dorite, aparatul se va bloca şi copilul îl va mai purta fără a realiza nici o activare timp de 4-6 luni. Apoi va fi înlăturat.
Copilului îi vor trebui cîteva zile pentru a se simţii din nou comfortabil. La început va avea o senzaţie de încorsetare. Va avea şi unele modificări de vorbire ce se vor corecta pe parcurs.
În moentul realizării activării, copilul va avea o senzaţie de presiune pe cerul gurii care va dura cîteva minute după care va dispărea.
Cînd activaţi asiguraţi-vă că aţi făcut mişcarea completă. Dacă nu, va fi imposibil de plasat cheiţa în ziua următoare. Dacă se întâmplă să nu reuşiţi, sunaţi imediat.
După activare spălaţi cheiţa cu apă şi săpun.
Poate să se lipească mîncare între cerul gurii şi aparat. Asiguraţi-vă că copilul realizează o igienă bucală bună. Este foarte important. Trebuie să folosească şi aţa dentară în special în jurul elasticelor, pentru a evita apariţia cariilor.
Va apărea un spaţiu între cei doi dinţi din faţă. Nu vă speriaţi, este o etapă de tratament şi va dispărea după o perioadă.
Trebuie să evite alimentele lipicioase (gumă, caramele, nuga). Alimentele trebuie să fie tăiate in bucăţi mai mici nu mari. Dacă se consumă alimente lipicioase aparatul se poate desprinde.
INSTUCŢIUNI ÎN CAZUL BĂRBIŢEI CU CAPELINĂ
Rolul acesteia:
Bărbiţa cu capelină reprezintă o parte esenţială a tratamentului. Se poate folosi pentru a corecta creşterea maxilarelor, pentru a îmbunătăţi muşcătura dar şi pentru a crea spaţiu dinţilor permanenţi. Fără o purtare adecvată şi suficientă a bărbiţei, tratamentul ideal de corecţie este practic imposibil.
VĂ RUGĂM ADUCEŢI BĂRBIŢA LA FIECARE CONTROL LA MEDICUL ORTODONT.
Este indicat ca purtarea acesteia să se realizeze doar cît timp copilul este în casă.
DURATA IDEALĂ DE PURTARE PENTRU SUCCESUL SI SCURTAREA PERIOADEI DE TRATAMENT ESTE DE 14 ORE PE ZI.
Adaptarea iniţială
Durează cel puţin 3-5 zile de purtare constantă pentru a se obişnui cu ea. POT APĂREA DURERI MODERATE. Pentru aceasta este recomandat un antiinflamator de tip Advil, Panadol etc. Copilul trebuie să exerseze aplicarea şi îndepărtarea acesteia. Este important ca îndepărtarea să se realizeze cu blîndeţe. Îndepărtarea prin tragere bruscă poate duce la pierderea elasticelor de la nivelul molarilor, la ruperea cîrligelor şi la creşterea duratei de tratament.
Atenţionări legate de purtarea bărbiţei şi capelinei
Nu trebuie să vă jucaţi cu bărbiţa. Alimentele tari, lipicioase sau de tipul îngheţatei pot distruge elasticele de la nivelul molarilor. Nu trebuie consumate decît tăiate: morcovi, mere, pizza.
Nu uitaţi să vă spălaţi foarte bine pe dinţi şi să folosiţi aţa dentară.
Lista cu alimente interzise pentru cei cu aparate ortodontice fixe
GHEAŢĂ/ÎNGHEŢATĂ…Absolut interzise. Îţi va dezlipi bracketurile. |
PIZZA CRUST SAU PÂINE PRĂJITĂ TARE… Crusta tare îndoaie sârmele. |
COVRIGEI TARI… Îndoaie sârmele, slăbesc inelele, distrug bracketurile. |
CHIPSURI, CHEETOS, PUFULEŢI… formează bile tari care rup bracketurile |
ACADELE… s-ar putea să le muşti şi să dezlipească bracketurile |
CARAMELE, BUBBLE GUM, JELLY BEANS… rup sârmele si hrănesc bacterile din gura ta ducând la apariţia cariilor |
ALUNE… nici un fel de alune |
POPCORN… intră între gingie şi sârme şi produc durere mare |
CREIOANE, PIXURI… mâncarea favorită in timpul cursurilor …în nici un caz! |
COLA, PEPSI… colorează permanent dinţii |
OASE… distrug bracketurile
|
Unele alimente dure precuma mar, morcov, ridichi, pot fi consumate numai gatite sau taiate in bucati mici.
Consumarea acestor tipuri de alimente va duce la slăbirea ligaturilor de care îţi vei da seama dupa câteva ore sau zile. Sârmele rupte, bracketuri căzute şi multe altele sunt cauzate de tine!