Dragi pacienti purtatori de aparate ortodontice

Stiu ca multi dintre dumneavoastra va faceti probleme in legatura cu tratamentul ortodontic propriu sau al copiilor, care este in diferite stadii, asa ca doresc sa fac cateva precizari generate de contextul actual, impus de autoritati pentru limitarea raspandirii infectiei cu coronavirus prin ordonanate militare.

Corectia ortodontica si implicit rezultatele finale nu vor avea de suferit prin intarzierile date de aceasta situatie de criza. Singura problema este stagnarea pe acesta perioada a miscarilor dentare, finalizarea tratamentului fiind intarziata.

Este extrem de important sa aveti grija ca igiena sa fie facuta cu strictete pentru a nu aparea carii si gingivite. De asemenea va rog sa aveti grija sa nu mancati alimente dure sau lipicioase care pot despinde backetii sau sarmele aparatului.

Pacientii cu disjunctoare, aflati in faza activa, de activarea a surubului disjunctorului, se va opri activarea la data stabilita de catre medicul ortodont, sau la maxim 6 saptamani de la data initierii activarilor. 

Pacientii cu disjunctoare, aflati in faza pasiva de stabilizare a procesului de expansiune, vor continua purtarea pasiva a disjunctorului pana cand va fi posibila o noua programare.

In cazul desprinderii disjunctorului pe o parte, trebuie sa opriti activarea surubului si sa incercati purtarea in continuare a aparatului, evitand partea respectiva in masticatie; daca purtarea disjunctorului in aceste conditii este dificila, se va incerca indepartarea acestuia din cavitatea orala, prin decimentarea lui si de pe cealalta parte; daca nu reusiti, va rugam sa ne contactati la nr. de telefon al clinicii.

In situatia desprinderii disjunctorului de pe ambele parti, indepartati disjunctorul din cavitatea orala si pastrati-l cu grija; aparatul va fi reaplicat in momentul in care se pot relua programarile.

Pacientii purtatori de aparate dentare fixe sunt rugati sa aiba grija ca bracketii sa nu se dezlipeasca. Reaplicarea acestora necesita utilizarea turbinei care genereaza aerosoli, procedura fiind complet contraindicata in aceasta perioadă. Va rog sa retineti ca desprinderea unor bracketi nu reprezinta o urgenta si poate fi remediata atunci cand o noua programare va fi posibila. Urgentele sunt definite, in acest context, ca acele stari care pun in pericol viata: durere acuta dentara sau faciala data de traumatisme sau pulpite, hemoragie masiva, axfixie etc.

– In situatia desprinderii unui bracket sau deformarea unei sarme incercati le pozitionati cu degetele sau cu o penseta astfel incat sa nu mai jeneze. De asemenea puteti folosi ceara ortodontica procurata de la farmacii.

Pacientii purtatori de aparate mobile, inclusiv gutiere de deprogramare si tractiuni ortopedice (masca Delaire, capelina cu arc facial, barbita si capelina) trebuie sa continue purtarea acestora conform indicatiilor date.

– Pacientii programati pentru control, sau pentru aplicarea aparatului dentar, sau pentru indepartarea acestuia, vor fi contactati telefonic imediat ce se va putea relua activitatea.

– Pacientii care erau programati pentru discutie plan de tratament vor fi reprogramati cand va deveni posibil.

Va stam la dispozitie in continuare la telefoanele din contact aflate pe siteul clinicii: www.ortopedo.ro, iar in momentul reluarii activitatii veti fi reprogramati in vederea continuarii tratamentului. 

Va rog sa nu ezitati sa ne sunati daca intampinati orice problema. Daca doriti sa luati legatura cu medicii clinicii ne puteti trimite mesaje cu poze ale zonelor dentare cu probleme pentru a le putea solutiona, pe cat este posibil, de la distanta.

Va multumesc pentru intelegere si speram sa ne revedem curand, sanatosi cu totii!

Dr. Dragos Totolici, medic primar Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala