Dragi parinti

Acum, in multe țări, părinții și copiii stau împreună acasă, fără un program de rutină. Aceste condiții pot duce la lipsa exercițiilor fizice și la obiceiuri alimentare proaste.

Peste tot în lume, părinții își doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor, iar aceasta include o sănătate orală bună, adica dinti sanatosi, care le va oferi un zâmbet frumos dar si o stare de sanatate generala buna.

Baza pentru o bună sănătate orală la toate vârstele constă întro dietă sănătoasă și bine echilibrată, bogată în ingrediente naturale și care limitează alimentele și băuturile cu cantități mari de zaharuri.

Iată câteva sfaturi pentru a le împărtăși părinților pacienților copii:

-Asigurați-vă că spălați dinții copilului dvs., sau el se spala de cel puțin 2 ori pe zi cu pastă de dinți fluorizată (1000ppm Fluor).

-Copilul ar trebui să bea doar apă între mese; lapte și suc doar la masă.

-Limitați gustarile pe tot parcursul zilei.

-Un program bun este să mâncați nu mai mult de cinci ori în timpul zilei (mic dejun, gustare, prânz, gustare și cină).

-Amintiți-vă ca gustarile care conțin zahăr trebuie administrate doar cu moderatie! Bomboanele zemoase si lipiciose, jeleurile, caramelele, se vor lipi în jurul dintilori pentru perioade mai lungi și trebuie evitate. Caria dinților apare atunci când alimentele dulci, amidonice sau rămășițele lor rămân în gură pentru perioade lungi de timp.

-Pentru a evita cariile dentare și pentru a menține o sănătate orală bună, se recomandă limitarea gustărilor între mese numai la fructe și legume și să mănânce alimente și băuturi naturale dulci doar în timpul meselor.

-Obiceiurile alimentare sănătoase nu numai că previn cariile si durerile de dinti, ci si promovează o greutate normala și o copilărie mai sănătoasă.

-Mențineți legătura cu medicul stomatolog în cazul în care aveți întrebări cu privire la sănătatea orală sau aveți nevoie de asistența acestuia. Legatura cu un medic stomatolog este o relație continuă unde copilul primește toate îngrijirile de care are nevoie, iar parintele sfaturile necesare pentru binele copilului.

Un sfat dorim sa il oferim mamelor care isi alapteaza copilul peste varsta de 1 an si pentru cei care sunt dependenti de biberon. Trebuie sa mentionam ca ambele situatii sunt un real pericol pentru sanatatea dintilor deoarece dintii de lapte asa cum le spune si numele sunt fragili.

Nu ne dorim nici noi dar nici dvs ca cel mic sa fie pus in situatii clinice critice si care sa ii provoace durere, abcese, discomfort. Ca urmare, va atentionam ca este deosebit de important sa suprimati suptul la san sau alaptatul pe timpul noptii sau la cerere.

Dintii si stomacelul copilasului au nevoie si ei de repaus ca sa se refaca si sa aiba forta necesara. Incercati sa ii dati masa de seara copilului, apoi sa il spalati pe dinti sau macar sa il stergeti, si sa ii dati masa urmatoare dupa o pauza de macar 6 ore.

In speranta ca m-am facut inteleasa, va doresc sanatate si rabdare pentru a putea trece peste acesta perioada dificila, dar pe care e bine sa o privim pozitiv fiindca petrecem mai mult timp cu familia.

Conferentiar Universitar, Medic Primar, Dr. Irina Totolici