Despre Pedodonție

Stomatologia pediatrică este acea specialitate ca şi Pediatria dedicată exclusiv copiilor. Este nevoie de pregătire specială care să cuprindă cunoştinţe referitoare la creştere şi dezvoltare, psihologia copilului, afecţiuni de ordin general si terapie ortodontică.

Scopul nostru este un copil sănătos care va ajunge la perioada de adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă dentară care vor fi durabile în timp. Acest lucru duce la beneficiul unor dinţi sănătoşi chiar la vîrste mai înaintate.

Părinţii trebuie să vorbească cu copiii şi să asigure medicului o imagine cît mai plăcută fără să-l sperie.

Ameninţări de tipul „Nu eşti cuminte te duc la doctor ca să-ţi facă o injecţie!” nu sunt binevenite pentru viitorul medical al copilului dvs. De multe ori avem nevoie de injecţie şi dacă copilul este speriat, atunci nu o putem face şi tratamentul este compromis.

Mulţi părinţi văd medicul dentist ca unul la care doar se repară dinţii. Dacă copii au un dinte cariat sau suferă un traumatism, ei sună medicul dentist ca să le repare problema.

Medicul pedodont este mai mult decît doar cel care pune plombe, el îţi poate ajuta copilul să prevină apariţia cariilor sau chiar a traumatismelor. El te poate ajuta să eviţi sau să reducă severitatea viitoarelor probleme ortodontice pe care le va rezolva medicul ortodont.

El vă poate ajuta să aveţi un copil cu un zîmbet frumos, strălucitor şi fără carii.

Medicul pedodont trebuie să aibă însuşiri şi abilităţi deosebite pentru a convinge copilul de necesitatea controlului sau chiar a tratamentului. Experienţa noastră clinică ne spune cînd este bine ca părintele să asiste la tratamene şi cînd nu. De aceea cînd vă rugăm să-l aşteptaţi în sala de primire vă rugăm să ne întelegeţi. De multe ori copilul se alintă în prezenta părintelui şi tratamentul nu se poate derula în condiţii optime.

Datorită specialităţii noastre trebuie să luăm în considerare că cel mic nu este tot timpul în aplele lui şi, în aceste situaţii, chiar dacă este programat, este bine a se renunţa la şedinţa din ziua respectivă pentru ca copilul să nu capete repulsie faţă de tratamentul stomatologic.

Este bine de ştiut că pacienţii copii sunt pacienţi cu care se colaborează greu şi de aceea durata unei şedinţe de multe ori se poate prelungii. Tratamentele realizate trebuie să acorde o mare importanţă dinţilor de lapte a căror sănătate o dictează şi pe cea a dinţilor permanenţ. Părinţii trebuie să înţeleagă că afecţiunile dinţilor de lapte pot crea probleme grave viitorului dentiţiei permanente a copilului. Pentru a evita apariţia complicaţiilor şi a şedinţelor neplăcute din partea copiului şi a părinţilor este bine ca copilul să fie încurajat să vină la medicul pedodont pentru control şi prevenţie.

Terapia acordată copiilor este diferită de cea a adulţilor astfel încăt părinţii nu trebuie să sperie copii cu privire la medicul dentist şi la instrumentarul folosit de acesta.