Urgențe

Durere de dinţi: Curăţă bine zona din jurul dintelui care doare. Clăteşte gura cu apă caldă şi sare sau foloseşte aţa dentară pentru a curăţa resturile de mâncare dintre dinţi. Dacă obrazul este umflat, puneţi o compresă rece. Luaţi un calmant pentru durere şi mergeţi la medical dentist cât de repede posibil.
Limba sau obraz tăiat sau muşcat : Aplicaţi gheaţă în zonele vătămate. Dacă există sângerare apăsaţi bine dar delicat cu o compresă. Dacă sângerarea persistă dupa 15 minute sau nu poate fi controlată prin apăsare pe zona afectată duceţi copilul la urgenţe.
Pierderea unui dinte permanent: Găseşte dintele. Apucă dintele de coroană (partea de sus) nu de rădăcină. Poţi clăti dintele uşor dar să NU îl cureţi sau periezi cu pastă de dinţi şi periuţă. Pune dintele într-o cană cu lapte sau apă. Caută un dentist IMEDIAT. Cu cât ajungi mai repede la dentist, cu atât ai mai multe şanse să salvezi dintele.
Bracketuri şi sârme rupte: Dacă o parte din aparat ruptă poate fi luată uşor, scoate-o. Dacă nu se poate,  acoperă partea ascuţită cu o bucata de vată sau gumă de mestecat. Dacă un fir este blocat în gingie, obraz sau limbă NU ÎL SCOATE. Duceţi copilul cât mai repede la dentist. Părţi pierdute sau rupte din aparat, care nu îl deranjează pe copil, nu necesită consultarea imediată a dentistului.
Dinte spart: Clăteşte zona ranită de murdărie şi sânge cu apă caldă. Aplică comprese reci pe faţă în jurul zonei afectate. Păstrează fiecare bucăţică/ciob de dinte găsită. Este necesară ducerea imediată a copilului la dentist.
Mandibula posibil fracturată: Dacă credeţi că mandibula (maxilarul de jos) este posibil fracturată , încercaţi să o ţineţi nemişcată legând un prosop, cravată, bandaj şi apoi duceţi copilul imediat la urgenţe la spital.
 
 
Sângerare dupa pierderea dintelui de lapte: Împătureşte şi aplică o compresă mică peste zona sângerândă. Puneţi copilul să muşte cu putere şi să ţină apăsat timp de 15 minute. Se poate repeta încă odată. Dacă nu se opreşte consulaţi medicul stomatolog.
 
 
Dureri reci/ sterpezeli : Mulţi copii suferă de dureri reci şi sterpezeli. Deoarece câteva afecţiuni serioase încep cu aceste dureri, este important să mergeţi la o consultaţie stomatologică dacă durerea persistă.